winter

Winter in Bullas, Murcia.

winterOok in Spanje wintert het wel degelijk, van het noorden tot het zuiden. Er zijn makelaars die hun klanten vertellen dat verwarming in huis niet nodig is. Nou, vergeet het maar. Er zijn mensen die me verteld hebben dat ze zo’n man geloofden en vervolgens op koude winterdagen de hele dag in bed bleven, omdat het anders niet te harden was. Vergeet ook niet dat de huizen hier niet tot nauwelijks geïsoleerd zijn, dus zonder verwarming is het dan binnen bijna net zo koud als buiten.

 

 

 

 

 

winterWinter in Spanje.

Gelukkig telt dit meestal alleen voor de nachten. Want over het algemeen is het zo dat je overdag rond 10.00 uur naar buiten gaat om lekker bij te warmen in het zonnetje. Dit is namelijk wel een wezenlijk verschil met Nederland. Hier geeft de zon het hele jaar door echte warmte af. Zo heb ik ook in januari in de bikini liggen zonnen op het terras en weet Aart nog dat hij tijdens de Kerstdagen nog gezwommen heeft. Terwijl er een paar dagen daarna een dik pak sneeuw in de bergen van Hondon lag en het vreselijk koud was. Wat dat betreft is dus alles mogelijk. Maar vrij standaard is dat je overdag tussen 10.00 en 16.00 uur het liefst buiten bent en dat daarna de verwarming in huis aan gaat. Maar ook hier zijn uitzonderingen, dagen dat het regent of dagen dat de zon zich niet laat zien. Dan ben je maar wat blij met iedere vorm van verwarming die je de hele dag door kunt gebruiken. Het zijn er niet veel, maar toch …..

 

 

winterDeze winter in Bullas.

Bullas ligt een behoorlijk stuk van de kust en bovendien ook een stuk hoger door de bergen dan Catral, waar we eerst gewoond hebben. Daarom houden we ook rekening met fors koudere winters. Zo weten we dat hier vorig jaar in januari 4 dagen lang een dik pak sneeuw gelegen heeft. Als je Bullas Googled op Google Afbeeldingen of op Youtube, dan vind je hier volop foto’s en video’s van. Want de inwoners zijn er maar wat trots op, ondanks hun afkeer van de kou.

 

 

 

 

winterIs de lente nu in zicht?

Deze winter valt het tot nu toe toch best mee. We hebben een volle week met nachtvorst gehad, die echt niet leuk was. Dit gold trouwens voor het overgrote deel van heel Spanje. We hebben heel veel dagen heerlijk in de zon zitten genieten en alleen ’s avonds de openhaard hoeven gebruiken en al met al heeft het maar een paar dagen geregend. Volgens velen heeft het veel te weinig geregend, maar ja, wij houden er absoluut niet van. Gisteren is het aan het eind van de middag gaan regenen en dit is de hele nacht doorgegaan. Maar toen ik vanochtend de raamluiken opendeed zag ik tot mijn stomme verbazing sneeuw. Sneeuw op de toppen van de omliggende bergen. Niet veel, maar toch. En dat terwijl volgens de weersverwachting de komende week de temperatuur op gaat lopen tot 20 graden. 20 graden in de schaduw, wel te verstaan. Dus tel daar in het zonnetje nog maar flink wat graden bij op. Zou de winter hiermee voorbij zijn? Wij hopen het, want – eerlijk is eerlijk – wij houden toch vooral van het warme of hete Spanje.

6 reacties op “Winter in Bullas, Murcia.

 1. Grrrr…. had al stukje geschreven, alles weg… Was vergeten, om hieronder naam en email adres in te vullen.

  Ik schreef dus, dat ik vannacht nog over je heb gedroomd, had een ontwerp voor je, dus ik vroeg me meteen ook af, of jullie daar al een keer hadden gebeeldhouwd? Want daar heb ik je nog niet over zien typen.
  Over de kou, vergeet t nooit meer, voor t eerst in januari naar Spanje met de kids, mijn moeder had gezegd dat t daar altijd warm was. Dus koffers vol T-shirtjes etc. Wat hebben wij het koud gehad…. Dikke truien waren toen bijna niet te koop,.. Onderwijl is zij ook stuk wijzer, eerst een open haard en nu overal verwarming aangelegd…. En ik ga gewoon nooit meer in t begin van het jaar….. Ongeveer 2e week in mei, ga ik weer…. Vinden jullie t leuk dat we een middagje langskomen? (Tenzij jullie gasten hebben natuurlijk…)

  Heerlijk vooruitzicht, 20 C + , …. ben jaloers, hier geven ze weer een zware storm af….
  Wat zal het heerlijk ruiken in jullie omgeving, als het heeft geregend, lekkere boslucht!

  Liefs van ons!

  1. Natuurlijk zijn jullie altijd welkom en dat ontwerp wil ik ook heel graag zien. Maar ook vanaf februari kan het weer al prachtig zijn, al zijn de nachten dan nog steeds koud hoor. Na de regen ruikt het hier zeker lekker, maar ook de rest van het jaar omdat er op de bergwand rozemarijn groeit. Vooral de honden (die daar vaak lopen) ruiken altijd naar die kruiden.

 2. Met een lekkere houtkachel is het aangenaam vertoeven in het huis ik lees je graag je spreekt gelijk het echt is tot het volgende groetjes daar x

Reacties zijn gesloten.