wijnproeverij

Wijnproeverij in Bodegas del Rosario in Bullas.

wijnproeverijAls het om wijnen gaat, worden wij absoluut niet gehinderd door enige kennis van zaken. Aart drinkt sowieso niet of nauwelijks alcohol, dus die taak heb ik maar op me genomen. Ik drink  meestal een biertje en heel af en toe een glas droge, witte wijn of rosé. Maar dan weet ik alleen of ik het wel of niet lekker vind en daar blijft het bij. Wel een beetje raar als je bedenkt dat Bullas dé wijnstreek van Spanje is. Alleen in deze regio zijn al minstens 7 bodega’s, 2 wijnmusea, een georganiseerde wijnroute en een wijnschool. Dus wordt het hoog tijd om onze kennis eens bij te spijkeren en we beginnen met een wijnproeverij in Bodegas del Rosario. Samen met gasten die wel echte wijnkenners zijn. Omdat we een afspraak bij deze bodega gepland hebben voor de wijnproeverij, halen we hier voor de komst van de gasten al een paar flessen rode- en witte wijn. Die vallen gelukkig meteen al heel goed in de smaak. Pfff, wat een opluchting.

 

 

 

wijnproeverijDe wijnproeverij in Bodegas del Rosario.

Al meteen bij het begin van de proeverij blijkt dat we iets totaal verkeerd begrepen hebben. In een informatiefoldertje van het wijnmuseum staat dat de bodegas een minimaal aantal deelnemers hanteren voor een proeverij. Diverse bodegas minimaal 12 personen en een aantal minimaal 6. Omdat wij maar met zijn vieren zijn, heb ik in eerste instantie gevraagd of er een andere groep gepland stond, waar wij ons bij aan konden sluiten. Dit bleek niet het geval te zijn. Er werd me toen verteld dat een wijnproeverij met 4 personen wel mogelijk is, maar dan zonder de rondleiding door de bodega. Helemaal goed, dan kunnen we in ieder geval het belangrijkste onderdeel wel meemaken. Ook dacht ik dat de prijs van een proeverij € 24,- per persoon was. Maar nee, dit is het totaalbedrag voor 6 personen. Dus als we dit bedrag betalen is een proeverij voor 4 mensen ook mogelijk, inclusief de rondleiding. En voor 1 euro per persoon meer, worden er ook nog allerlei hapjes geserveerd. Heel fijn om te weten.

 

 

wijnproeverijWe worden ontvangen door Mara, een lieve, vrolijke meid die uitstekend Engels spreekt. Ze vertelt over de geschiedenis van deze wijnstreek en met name ook over ‘El Niño de las Uvas’. Een combinatie van 4 beeldjes van een jongetje dat druiven draagt. Deze beeldjes zijn in de Romeinse tijd gestolen en al lang geleden zijn er 3 terug gevonden. De vierde is vrij recent ook gevonden, maar omdat er nog onderzoek plaatsvindt door de politie, mag ze er verder nog niets over zeggen. Mara vertelt ook uitvoerig over het productieproces, maar als ik dat hier uit zou gaan leggen  dan word ik gegarandeerd door diverse mensen gecorrigeerd. Dus daar begin ik lekker gewoon niet aan, tot ik zeker weet dat ik het goed begrepen heb.

 

 

 

 

wijnproeverijConclusie.

Wat ons inmiddels wel duidelijk is, is dat er heel veel te leren valt over wijn en het heeft onze interesse echt gewekt. Hier gaan we ons de komende tijd dus veel meer in verdiepen. Zo worden er cursussen wijnproeven gegeven, waar we ons voor aan gaan melden. Dat deze cursussen ook grotendeels plaatsvinden in de plaatselijke restaurants, dus gecombineerd met lekker eten, is natuurlijk bepaald geen straf. En voor wat betreft de witte wijn zijn we nu toch al een stukje wijzer geworden. Zo weten we dat we overdag, bij warme temperaturen, het best de Las Reñas kunnen serveren. Een lichtere wijn die in roestvrijstalen tanks is gerijpt. En ’s avonds de Niño de las Uvas, een op eiken gerijpte wijn. Onze gasten vinden deze laatste dermate lekker dat ze meteen een paar dozen besteld hebben voor in Nederland. Voor de rest is en blijft het natuurlijk een kwestie van smaak.