Waarom Spanjaarden?

Het zijn levenskunstenaars. Als geen ander in staat om van niets nog iets te maken en er nog blij mee te zijn ook. De gekte van steeds meer, steeds groter, luxer en duurder heeft hier nog niet toegeslagen. Zolang iets nog werkt, werkt het. Het maakt niet uit hoe je er uitziet of wat je hebt. Het enige dat telt is wie je bent.

Spanjaarden zijn warmer, beleefder, geduldiger en respectvoller. Als ze al een beetje terughoudend overkomen, dan is dat hun angst dat jij ze bijvoorbeeld in het Engels aanspreekt. Ze zijn namelijk heel bang om voor schut te staan. Maar als jij maar een heel klein beetje je best doet en alleen al probeert om Spaans te spreken, dan wordt je omarmt en volop geholpen.

 

 

 

Hun houding ten opzichte van vrouwen. Als vrouw (van 8 tot 80 jaar) krijg je complimenten van mannen (van 8 tot 80 jaar). Ook  vrouwen onderling geven elkaar volop complimenten. Maar het meest liefdevol is hun omgang met ouderen. Ouderen zijn volop aanwezig in het straatbeeld en zij krijgen het grootste respect. Een oudere gaat altijd voor en krijgt als eerste hulp, terwijl de rest van de bevolking heel geduldig wacht.

En dan natuurlijk de fiestas, waar iedereen heel enthousiast aan meedoet. Spanjaarden zien in alles een reden voor een feestje en als ze geen reden hebben, dan is dát de reden. Hoewel het ons zelf ook heeft verrast; wij voelen ons meer thuis tussen de Spanjaarden dan tussen onze eigen landgenoten.

2 reacties op “Waarom Spanjaarden?

    1. Wim, heel leuk dat jullie het ook zo ervaren. Wij vinden de mensen hier in Murcia zelfs nog vriendelijker dan in Alicante, meer relaxed. We waren vandaag nog in Bullas en het lijkt alsof ze – nu ze ons vaker gezien hebben en beseffen dat we geen toeristen zijn – steeds meer contact zoeken en ons het gevoel geven dat we erbij horen. Zo fijn om dat mee te maken.

Reacties zijn gesloten.