Turrón

Turrón, een typisch Spaanse lekkernij.

TurrónTurrón wordt gemaakt van amandelen en is in die zin vergelijkbaar met nougat. De eerste keer dat ik het proefde was in het vliegtuig, nadat ik een weekje in Spanje had doorgebracht. Eén van de medepassagiers gaf me een stukje en ik weet nog dat ik steeds de neiging had om haar nog een stukje te vragen, maar ik heb me ingehouden. Hoewel ik totaal geen zoetekauw ben, vind ik de zoete smaak van amandelen heerlijk. Ik heb toen wel de naam opgeschreven en wist zeker dat ik na mijn emigratie direct op zoek zou gaan naar dit lekkers. Nou, dat viel even tegen, want Turrón is maar een beperkte tijd per jaar verkrijgbaar. Van ruim voor de Kerst tot halverwege het voorjaar. Maar in de tijd dat het er is, wordt het in de supermarkten op lange rijen tafels uitgestald.

 

 

 

TurrónVerschillende soorten Turrón.

Er zijn heel veel verschillende soorten Turrón. Met vruchten, chocolade, noten en/of zaden. Met of zonder room en sommige soorten worden gebakken. Van heel zacht tot keihard. Als je die allemaal wilt proeven, zoals wij, dan ben je wel een poosje bezig. Wij vinden ze vrijwel allemaal lekker, maar de aller- allerlekkerste zijn de verse die je koopt op de markten. Er worden zelfs complete markten georganiseerd, alleen voor Turrón. Of – zoals in Catral – complete feestweken gehouden rondom Turrón. Dus, als jij het nog nooit geproefd hebt, wordt het hoog tijd dat je dat snel eens komt doen.