Semana Santa

Semana Santa (de Paasweek), het belangrijkste religieuze feest van Spanje.

Semana SantaWaar Pasen in Nederland 2 dagen wordt gevierd, is het in Spanje een feest dat een volle week duurt. De Semana Santa (De Heilige Week of De Goede Week) is het belangrijkste feest van het jaar. Een week waar dagelijks één of meer processies te zien zijn, met elk hun eigen betekenis. Het begint met processies over boetedoening en eindigt met een feestelijke processie. Wat vooral opvalt is de enorme betrokkenheid van het publiek, de passie en emoties die erbij naar boven komen. In 2018 is de Semana Santa week van 25 maart tot en met 1 april.

 

 

 

Semana SantaHoe wordt de Semana Santa in Spanje gevierd?

Per stad zijn er vaak meerdere broederschappen, die elk hun eigen processies organiseren. Ze hebben een eigen afbeelding van een lijdende Jezus en een verdrietige Maria, de ‘Virgin’. Deze enorme beelden zijn gemaakt van hout en worden op grote vergulde platforms (pasos) rondgedragen. Voorop lopen mensen met een kaars of een kruis, die de boetelingen symboliseren. Vaak dragen deze boetelingen ook een puntmasker. Deze doen ons denken aan de maskers van de Klu Klux Klan, waardoor wij er een negatieve asociatie mee hebben, maar het is juist andersom. De Klu Klux Klan heeft deze gewoonte destijds overgenomen van dit Katholieke feest. Een overeenkomst bij beide partijen is dat hiermee de anonimiteit is gewaarborgd. Vaak, maar dus niet altijd, wordt de processie begeleidt door een muziekkorps dat indringende muziek speelt. Maar er zijn ook hele stille processies die juist door deze stilte nog veel indrukwekkender zijn. Wij gaan dit jaar zeker ook naar Caravaca tijdens de Semana Santa, omdat deze stad door de Katholieken als heilige stad wordt beschouwd en wij denken dat hier de mooiste processies te zien zijn. 

 

Semana SantaDe Semana Santa staat ook voor de afsluiting van het winterseizoen.

Dit is ook de week dat veel Spanjaarden naar hun buitenhuis (aan zee) gaan. De week dat veel hotels, die in de winterperiode gesloten zijn, hun deuren weer openen. De markten ineens weer vol hangen met zomerkleding, omdat iedereen er nu letterlijk op zijn paasbest uit wil zien. De ijssalons weer volop vers ijs verkopen. In de kustgebieden is het dus de aftrap van het toeristenseizoen. Kortom, de Semana Santa staat ook symbool voor het begin van de lente. Of je nu wel of niet gelovig bent, de Semana Santa meemaken is een ervaring die je nooit meer vergeet.

 

 

 

Semana Santa Semana Santa Semana Santa Semana Santa Semana Santa

 

 

 

5 reacties op “Semana Santa (de Paasweek), het belangrijkste religieuze feest van Spanje.

 1. Prachtig. Mogelijk is de week van Semana in LORCA groter en indrukwekkende . Daar zijn 4 Broederschappen, die nu na enkele eeuwen samenwerken. Er wordt gezegd, dat de daar plaatsvinden tochten op 1 na de grootste van Spanje zijn. Mogelijk als TIP? Plaatselijke VVV heeft hierover veel info.
  De hoofdoptocht is uiteraard op Vrijdag, maar om hier bij te zijn moet je bijtijds ( januari/febr.?) de toegangskaarten kopen

  1. Hoi Jan, ik denk dat je gelijk hebt. Hele goede tip! Lorca ligt voor ons toch wat verder weg, vandaar dat wij naar Caravaca gaan. Maar de processies in Sevilla bijvoorbeeld zijn ook immens. Afijn, er zijn natuurlijk meer grotere steden en deze viering is hoe dan ook prachtig en indrukwekkend.

 2. Mooie foto,s indrukwekkend.
  Nu mijn vraag welke plaatsen word dit gehouden.

  Alvast bedankt gr .Elleke.

  1. Hallo Elleke, eigenlijk is het wel in iedere stad of dorp, hoe klein ook. Maar de grootste en mooiste processies zijn toch wel in de grotere steden.

Reacties zijn gesloten.