Semana Santa, dansende beelden.

Met het schaamrood op de kaken moeten we melden dat we dit jaar maar één processie hebben gezien. Stomweg omdat het ´s avonds nog dermate frisjes was, dat we geen zin hadden om weg te gaan. Vanochtend hadden we daar meteen flink spijt van, op het moment dat we wel de moeite namen om deze sfeer te proeven. Want wat was het mooi en indrukwekkend. Dit laten we niet nog eens gebeuren, maar we hopen ook dat de volgende winter minder koud en lang zal zijn.

 

 

 

 

 

Het eerste wat ons opvalt is dat er zoveel jongeren deelnemen aan de processies. Dit hebben we niet eerder gezien. Het ontroert me om te merken dat deze tradities dus nog volop en in volledige overtuiging door alle generaties gedragen worden. De eerste minuten schiet ik sowieso regelmatig vol. Door de sfeer, de emoties op de gezichten en door de prachtige muziek met de indringende trommels. Wij houden hier zo van.

 

 

 

 

 

De processie van vandaag gaat vanaf de kerk op het officiële plein bij het gemeentehuis naar het oude, veel kleinere plein in het oude centrum. Wij volgen de processie en in de smalle straten, tussen de hoge gebouwen, klinkt de muziek letterlijk oorverdovend. Wat een akkoestiek, haha. Bedenk daar nog een paar giga knallen van vuurwerk bij en het feest is compleet. Aan het eind van de straatjes wordt het steeds meer dringen en al snel wordt ons duidelijk waarom.

 

 

 

 

 

Op het kleine Plaza Viejo komen alle gedragen beelden samen. Met al het publiek erbij staan we als haringen in een ton. Bij deze laatste processie komen Maria en Jesus weer samen en daarom dansen de beelden van blijdschap. Dit feest wordt nog benadrukt door het gebruik van confetti en het afsteken van vuurwerk. Het is prachtig om te zien dat je deze blijdschap ook ziet op de gezichten van het publiek. Wat een heerlijk, gepassioneerd volk zijn de Spanjaarden toch.

 

 

 

 

 

 

4 reacties op “Semana Santa, dansende beelden.

  1. We hadden in Almeria ongeveer dezelfde ervaring betreffende de sfeer en het feit dat er zoveel jongeren bij betrokken zijn. Daar komen de beelden echter niet samen om te dansen.

    1. Wim, wij kenden dit ook niet. Wel dat de laatste processie een vrolijke processie is, met confetti en blije mensen, maar niet op deze manier. Juist leuk dat blijkbaar iedere plaats er weer zijn eigen draai aan geeft.

Reacties zijn gesloten.