Esperanza

Santuario Virgen de la Esperanza in Calasparra.

Dit prachtige heiligdom ligt op 6 kilometer afstand vanaf Calasparra en is al eeuwen lang de meest bezochte plek door pelgrims in deze regio. De prachtig kronkelende weg er naartoe is al een feestje, met onderin het dal de rijstvelden waar Calasparra zo bekend om is. Dit hele rivierengebied is een groene oase van rust, met als hoogtepunt Santuario Virgen de la Esperanza. Een uit de rots gehouwen kerk, die uitkijkt op diep liggende tuinen aan de rand van de Rio Segura.

De geschiedenis van Santuario Virgen de la Esperanza.

Volgens overlevering ontdekte een herder in de 16e eeuw een beeld van Virgen de la Esperanza toen hij schuilde in de grot. Hij meldde dit direct aan de plaatselijke autoriteiten en meteen kwam de voltallige bevolking kijken. Men probeerde in eerste instantie het beeld naar het centrum van Calasparra te verplaatsen. Toen dit niet lukte omdat het te zwaar was, besloot men dat het beeld wilde blijven waar het ontdekt was. Dus hebben ze de kerk uitgehouwen rond de natuurlijke grot. Een waar meesterwerk, waarbij alleen natuurlijke materialen uit de omgeving zijn gebruikt. Binnenin de grot is tot op de dag van vandaag nog een bron met natuurlijk water te vinden.

 

De Santuario Virgen de la Esperanza op dit moment.

De kerkruimte in de grot is klein, maar indrukwekkend. Daarnaast is er een museumruimte gecreëerd, waar je kronen, gewaden, vazen e.d. kunt bewonderen. Ook zie je een complete muur, voorzien van alle denkbare kunststof lichaamsdelen en organen. Nu zijn Aart en ik niet Katholiek en het kan zijn dat we de uitleg van de Spaanse bezoekers niet goed begrepen hebben. Maar het schijnt dat mensen deze ophangen voor extra hulp bij ziektes en kwalen. Ook is er een kleine souvenierwinkel, maar deze hebben we bij ons bezoek per ongeluk overgeslagen. Waarschijnlijk omdat we zo onder de indruk waren van de prachtige natuur om ons heen. Verder staat er een groot restaurant op het terrein, dat vooral bekend is om zijn heerlijke paellas.

 

 

Wat is de natuur hier prachtig! Diep beneden de kerk zie je de Rio Segura stromen, met alle bijbehorende glinsteringen. Omringd door hoge bomen en een enorme variëteit aan bloemen en planten. Tijdens een wandeling hier begrijp je volledig waarom dit ook als een spirituele plaats beschouwd wordt, want er heerst complete rust. Aan het eind van het terrein is een grote picknickplaats. Direct aan de rivier en hier wordt door de bezoekers volop gebruik van gemaakt. Je kunt je op deze geweldige plek gerust een hele dag vermaken.

 

Wel een kleine waarschuwing.

Gezien het grote aantal parkeerplaatsen en de grootte van het restaurant, verwachten wij dat het hier in de weekends en vakantieperiodes heel erg druk kan zijn.

 

 

1 reactie op “Santuario Virgen de la Esperanza in Calasparra.

  1. Wat leuk, steeds wat nieuws te ontdekken…… mooi hoor……

Reacties zijn gesloten.