workshops beeldhouwen

Pallets kopen, hoe moeilijk kan dat zijn?

Nou, heel moeilijk, hebben wij de afgelopen maanden ervaren. Gek werden we ervan.

 

Waarom pallets?

 

In Catral werkten we bij het beeldhouwen altijd op kleine pallets. Wij vinden dat ideaal, omdat je zo heel makkelijk rond je beeld kan werken. Bovendien kun je de werkhoogte variëren, afhankelijk van de grootte van de persoon of de hoogte van het beeld. Je kunt ze zelfs als opstapje gebruiken bij heel grote beelden. In Almoradi zit een palletbedrijf waar we zo naartoe kunnen rijden. Dus als blijkt dat we door ruimtegebrek de pallets bij de verhuizing niet mee kunnen nemen, voorzien we geen enkel probleem. Want pallets kun je overal kopen, toch? Fout!

 

 

Poging 1:

In het voorjaar melden zich mensen voor een workshop. Dus gaan we ruim op tijd op palletjacht. We beginnen met zoeken op het internet en ervaren meteen problemen. Want Spaanse bedrijven hebben geen websites. De enige plek waarop je ze tegenkomt zijn op verzamelsites, maar dan wel zonder telefoonnummer en e-mailadres. Dus dan maar verder zoeken op Milanuncios (de Spaanse Marktplaats). Jawel, hier zijn ze volop te vinden. Maar als je een berichtje stuurt, krijg je geen antwoord. Je kunt dus beter meteen maar bellen, als er al een telefoonnummer bij staat. Maar dan blijkt de juiste persoon niet aanwezig of bellen ze wel terug voor een prijsopgave. Not! Ondertussen komt de workshopdatum dichterbij en slaat de paniek toe. Aart oppert heel voorzichtig dat we een picknicktafel en workmate hebben, die we kunnen gebruiken. ´Aart, in godsnaam, wij zijn beeldhouwers. Mensen mogen toch op z´n minst een fatsoenlijke werkplaats verwachten als ze hier komen voor een workshop´. Hoewel Aart het volledig met me eens is, hebben we toch echt alleen die tafel en workmate als de workshop begint.

 

Poging 2:

Als de volgende workshop zich aandient, weten we het zeker. Wij nemen geen enkel risico en gaan gewoon weer naar Almoradi om daar de pallets te kopen. Dan maar veel hogere transportkosten, maar nooit meer de blamage van de vorige keer. Ik durfde warempel amper foto´s te maken, omdat het er zo beschamend uitzag. We weten alleen niet hoeveel schade dit bedrijf van de enorme wateroverlast gehad heeft, die net daarvoor gebeurd is. Dus bellen we eerst. De man zegt nog pallets te hebben van een goede kwaliteit. Aart vraagt hem een foto te sturen, om zeker te zijn dat we de goede pallets krijgen. Hij spreekt af dat we de pallets  – na goedkeuring aan de hand van de foto –  de volgende dag komen halen. Ondertussen maak ik afspraken met de transporteur. Maar de foto komt niet, zelfs niet na nog een extra telefoontje. Dus bel ik de transporteur met het schaamrood op de kaken weer af. Ten einde raad besluiten we naar Totana te rijden, dat bijna 100 km verderop ligt. Op Milanuncios hebben we gezien dat daar 2 grote palletbedrijven zijn. Maar ook dit loopt op niks uit, omdat zij geen transportmogelijkheden hebben. Dus jullie raden het al, ook bij de volgende workshop staan de picknicktafel en de workmate weer klaar, grrrrrrr.

 

 

Tenslotte:

Nu wordt het echt menens, want we hebben een opdracht voor een groot tuinbeeld. Het is  onmogelijk om hier de picknicktafel of workmate voor te gebruiken. Bovendien is er ook extra tijdsdruk, omdat de marmerblokken besteld zijn en het grote blok bij aflevering op de pallets geplaatst moet worden. Zo niet, dan is het onmogelijk om het blok zonder hijskraan te verplaatsen. In Bullas is een bedrijf voor bouwmaterialen en we besluiten hun hulp in te roepen. Want natuurlijk zijn er hier in de regio ook palletbedrijven. De Spanjaarden weten die ongetwijfeld te vinden, maar wij – domme buitenlanders – niet. En wat krijgen we te horen: ´Mensen, we verwachten maandag een levering. Ik weet nog niet om hoeveel pallets het gaat, maar kom na 10.00 uur even kijken´. Er blijken meer dan de 25 pallets die wij nodig hebben te staan. Van een goede, sterke kwaliteit. Voor een prijs waarvoor we er elders amper 10 hadden kunnen kopen, en dan ook nog eens inclusief transportkosten. We hebben elkaar vandaag de rest van de dag vol ongeloof aangekeken.

 

Yeah, eind deze week hebben we eindelijk een fijn ingerichte werkplaats!!!

1 reactie op “Pallets kopen, hoe moeilijk kan dat zijn?

Reacties zijn gesloten.