aktiviteiten

Ons bezoek aan het Museo del Vino (wijnmuseum) in Bullas.

wijnmuseumDe ontvangst in het wijnmuseum.

Het is ons eerste bezoek aan het wijnmuseum en als wij vragen of we foto´s mogen maken, krijgen we te horen dat hier toestemming van de gemeente voor nodig is. We leggen uit dat we een website hebben en regelmatig bloggen, onder andere om bedrijven uit Bullas te promoten. De medewerkster haalt de beheerder erbij en als deze begrijpt wat de bedoeling is, raakt hij helemaal enthousiast. Hij vertelt dat alle huidige informatie naast het Spaans ook in het Engels is en hij oppert de mogelijkheid om deze ook naar het Nederlands te vertalen. We stellen hem gerust door te zeggen dat verreweg de meeste Nederlanders ook Engels spreken. Hij verheugt zich op Nederlandse bezoekers en we mogen fotograferen wat we willen.

 

 

 

wijnmuseumDe videoruimte van het wijnmuseum.

We worden een ruimte ingeleid en de medewerkster vraagt of we de geluidsband in het Spaans, Engels, Frans of Duits willen. We kiezen veiligheidshalve voor Engels. Dan sluiten de deuren en staan we een paar minuten in het pikkedonker voor de video start. Er zijn 2 hele grote schermen naast elkaar en pas als de video begint zien we dat we op een glazen vloer staan, waar opgegraven stukken onder liggen. Het plafond doet denken aan een sterrenhemel. Kortom, het is een prachtige ruimte. De video zelf is een weergave van de geschiedenis, de productie van en alle festiviteiten rondom de wijn. Aan het eind van de video gebeurt er iets onverwachts, wat we lekker niet vertellen, want dit verrassingselement moet je gewoon zelf ervaren. Het is in ieder geval heel erg leuk.

 

 

wijnmuseumDe toer gaat verder.

Na de video dalen we de trap af naar beneden en we kijken onze ogen uit. Deels omdat het hier zo mooi is, maar ook omdat het heel anders is dan we verwachten. Boven oogt het pand namelijk heel modern, maar beneden juist heel erg oud. Later wordt ons uitgelegd dat het hele pand oud is, maar dat bij de renovatie op de bovenetage alleen het dak en de pilaren authentiek zijn gebleven. Beneden is volop informatie te vinden (ook in het Engels) over de diverse druivensoorten, wijnen en andere gebruikte ingrediënten. Ook vind je hier de beelden van El Niño del Uvas, waarover we binnenkort meer vertellen in een apart blog. Het deel dat we zelf het mooist vinden hebben we niet gefotografeerd. Ook weer omdat een bezoek aan het museum nog verrassingseffecten moet houden.

 

 

wijnmuseumHet ´wijngebied Bullas´.

Dit wijngebied strekt veel verder dan alleen de plaats Bullas. Het omvat de streken rond de plaatsen Bullas, Cehegin, Mula, Moratalla, Lorca, Ricote, Pliego, Caravaca en Calasparra. Hier zijn minstens 8 aangesloten bodegas te vinden, die allemaal hun eigen wijnen maken. Wat dat betreft is er voor ons dus nog heel wat te proeven en te bezoeken en dat zijn we ook zeker van plan.

 

 

 

 

wijnmuseumEen prachtige afsluiting van ons bezoek.

Aan het eind van de toer komt de beheerder weer naar ons toe. Heel fijn, want we hebben allerlei vragen over hetgeen we gezien hebben. Wanneer zijn de wijnfeesten? We zagen dat er vanaf half februari tot half maart activiteiten zijn in samenwerking met de plaatselijke restaurants. Wat houdt dat precies in? Wanneer zijn de cursussen wijnproeven? Wat is er nog meer dat we moeten weten? De beheerder heeft ons visitekaartje en belooft ons voortaan per mail op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt. Hij vertelt alvast dat bij een minimale deelname van 10 personen er een cursus wijnproeven in het Engels kan worden georganiseerd. We glimmen bij het resultaat van dit ene bezoekje. Want we zijn dan wel geen wijnkenners en zullen het waarschijnlijk ook nooit worden, al willen we er wel veel meer over leren. Maar we kunnen onze gasten en volgers voortaan wel veel beter informeren over alles wat er gebeurt.

 

wijnmuseumNog een kado op de koop toe.

Dan vraagt de beheerder welke wijn ik het liefst drink. Nou, tot nu toe een droge witte. Hij verdwijnt even en komt terug met een fles en vraagt of ik wat bijzonders zie. Ja, het lijkt op een rosé, maar dan donkerder. Dit blijkt te kloppen. Hij legt uit dat dit een rosé is, waar 6 tot 8 uur lang de schillen van de druiven aan worden toegevoegd. Zo ontstaat de donkere kleur. Ik krijg de fles kado en die ga ik natuurlijk snel soldaat maken. Want ik heb dan wel geen verstand van wijnen, maar ik weet toevallig wel heel goed wat ik wel of niet lekker vind, haha.  

 

 

 

 

wijnmuseum wijnmuseum wijnmuseum