Olijven plukken

Olijven plukken, voor de allereerste keer.

Olijven plukkenIn onze tuin staan staan 4 grote, hele oude olijfbomen, 6 middelgrote en nog een aantal  jongere boompjes. Dus hebben we rond deze tijd olijven die geplukt moeten worden. Dat hebben we nog nooit gedaan en we worden niet gehinderd door enige kennis van zaken. Maar we hebben heel goed opgelet bij de amandeloogst, dus we weten hoe het moet.

 

 

 

 

 

Olijven plukkenBij de amandelen werkt het als volgt. Je neemt een grote groene doek, die je onder de boom uitspreid. Dan pak je een stok en slaat zachtjes op de boom en dan vallen alle amandelen op het doek, je raapt ze samen en voila. Bij de oudere, sterke bomen werkt het nog leuker. Dan komt er een tractor met een groot gevaarte erachter. Dat ‘gevaarte’ blijkt een soort hele grote paraplu op zijn kop te zijn, die rond de boom wordt gevouwen. Dan schudt de machine een fractie van een seconde en alle amandelen vallen in het scherm. Makkelijk zat, een kind kan de was doen. Bij de olijven werkt het beslist op dezelfde manier.

 

 

 

 

Olijven plukkenDus niet! Wij kopen een groot groen doek, spreiden het onder de boom uit en leggen de naden goed op elkaar zodat er niets tussenuit kan rollen. Dan slaan we met een stok zachtjes in de boom. Niks. We slaan een beetje harder, nog niks. Nog wat harder, noppes. We kijken elkaar aan en komen tot de conclusie dat het dus stomweg plukken wordt. Gelukkig vinden we dat ook heel leuk om te doen, het werkt heerlijk rustgevend. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden ook niet verkeerd, zo lekker in het zonnetje.

 

 

 

 

 

Olijven plukkenWe weten ook dat we olijfolie krijgen als we de olijven inleveren. Volgens de buurman moeten we daarvoor naar de coöperatie in Bullas. Maar als we daar gaan kijken, blijkt het alleen voor de boeren te zijn. Particulieren moeten naar Cehegin. Als we dat bedrijf vinden, blijkt het nog ver achter Cehegin, bijna in Caravaca te zijn. Op een afstand van ruim 20 kilometer van ons huis. Omdat we daar toch diverse keren naartoe zullen moeten, omdat de olijven bepaald niet tegelijkertijd rijp zijn, hebben we daar niet zoveel zin in. Gelukkig heeft huisbaas Manolo een oplossing. Manolo heeft zelf hectares vol olijfbomen en hij stelt voor dat wij onze olijven bij hem afleveren. Dan zorgt hij wel dat wij olijfolie krijgen. Prima oplossing en wij hebben onze eerste grote 5 literfles eerste kwaliteit olijfolie al verdiend. Morgen gaat de tweede lading naar hem toe en de komende weken zullen we nog steeds minstens een dag in de week bezig zijn om de rijpe olijven nog te plukken. Maar leuk is het, ons boerenbestaan op de berg.

 

 

 

5 reacties op “Olijven plukken, voor de allereerste keer.

  1. Grappig, zie jullie al duwen tegen al die takken…… Lekker bakken in de olijfolie….

  2. echt heel gaaf om te doen en ook leuk dat jullie gelijk je eigen olijfolie hebben leuke bijkomstigheid is ook dat vriend Aart zijn kettingzaag thuis kan laten

    1. Hahaha Ron, je moest eens weten. Aart is vanmiddag nog uitvoerig met kettingzaag het bos in geweest om hout te halen. Hij vindt het heerlijk en komt met bakkie vol hout thuis.

Reacties zijn gesloten.