Kettingzaag

Het is voor mij te koud om te werken.

Op dit moment is het heel koud in Spanje. Niet alleen in de provincie Murcia, maar in het grootste deel van het land. Nu zijn we best af en toe een nachtvorstje gewend, maar het vriest nu ’s nachts al bijna een week achter elkaar en dat is lang. Bovendien is het ook overdag maar rond de 9 graden. Omdat Spaanse huizen over het algemeen niet geïsoleerd zijn, staat 9 graden buiten ongeveer gelijk aan de temperatuur binnen en dat is niet lekker. Ook hebben de woningen hier geen centrale verwarming, dus ben je aangewezen op open haarden, elektrische- of gaskachels en elektrische dekens. Een groot verschil met Nederland is dat je in Nederland met de kou binnen blijft, maar dat je hier rond 10.00 uur naar buiten gaat om in het zonnetje lekker warm te worden. En hier ligt voor mij op dit moment het probleem.

 

KettingzaagIn de voorgaande jaren.

Tot nu toe waren voor ons koude winterdagen niet echt een probleem. Wakker worden bij de gaskachel en rond 10.00 uur een gevoerde broek en schoenen en een stuk of 3 fleecejassen over elkaar aan en naar buiten om te gaan beeldhouwen. De werkplaats ligt in de zon en gaandeweg gaat jas na jas uit en uiteindelijk sta je gewoon in een shirtje te zweten in de zon. Heerlijk! Voor de siesta de open haard voorbereiden, zodat je hem na de siesta meteen aan kunt steken en zo kom je de koude dagen prima door.

 

 

 

KoudWat is er dit jaar anders?

Op dit moment ligt onze focus op computerwerk. Bloggen, online workshops volgen en het doorgaan aan ons marketingplan. Maar onze woonkamer is best groot en het bureau staat op een behoorlijke afstand van de open haard. Het is gewoon lastig om geconcentreerd bezig te zijn, terwijl je ondertussen zit te vernikkelen. Bovendien gaan mijn ideeën maar niet verder dan visioenen van hele dikke truien, vesten en sokken. En, oh ja, we moeten nog een gordijn bestellen voor bovenaan de trap om onnodig warmteverlies naar de eerste verdieping te voorkomen.

 

 

 

Kortom, ik blokkeer op dit moment. Natuurlijk zijn er best oplossingen denkbaar, maar ik heb er even geen zin in. Ik wil hout hakken voor de open haard, takjes breken voor het aanmaakhout, lekker buiten zijn. En ’s avonds wil ik met een dikke deken om voor de kachel zitten, om na een hele hete douche op de elektrische deken in ons kratje te duiken. Dat dus!

 

KoudVolgens de weersvoorspelling loopt de temperatuur vanaf nu weer wat op, maar gisteren hoorden we dat het hier vorig jaar 4 dagen gesneeuwd heeft. Daarna heeft het nog 2 weken geduurd voor de sneeuw gesmolten was. We zijn heel benieuwd wat ons deze winter nog te wachten staat en natuurlijk zou het ook leuk zijn om weer eens sneeuw te zien. Maar stiekem kunnen we nu al niet wachten tot het weer voorjaar is.

2 reacties op “Het is voor mij te koud om te werken.

  1. Veel moed in deze barre tijden. Dat is trouwens een kantje van Spanje dat bij Belgen en Nederlanders niet gekend is.

    1. Dat klopt, Wim. Het is ook iets dat je zelf vergeet als je hier al jaren woont, dat Belgen en Nederlanders er geen idee van hebben. Aan de andere kant was ikzelf een paar jaar geleden een paar dagen in NL in december en toen vond ik het walgelijk warm in huis. Blijkbaar went het ook weer.

Reacties zijn gesloten.