Caravaca

Fiesta Los Caballos del Vino, Caravaca de la Cruz 2018.

Caravaca

De geschiedenis van de feestweek in Caravaca.

Na maanden verheugen is het dan eindelijk zover. De eerste week van mei is dé feestweek van Caravaca de la Cruz, met als hoogtepunt Los Caballos del Vino. Met dit feest herdenkt de stad de periode van de bezetting door de Moren. Destijds had een groot deel van de bevolking zich verschanst in het kasteel, maar dreigde te sterven van de dorst. De oplossing werd gevonden door paardendekens te drenken in wijn en de paarden naar het kasteel te jagen, voor de Moren door hadden wat er gaande was. Hierdoor hebben velen de bezetting kunnen overleven.

 

 

 

 

Caravaca

De bewoners van Caravaca zijn het hele jaar druk met de voorbereidingen.

Tot op de dag van vandaag speelt deze gebeurtenis een heel belangrijke rol in het leven van de stad. Vele broederschappen zijn het hele jaar druk met de voorbereidingen van dit feest, dat uniek te noemen is voor heel Spanje. Paarden die speciaal hiervoor worden getraind en families die een vol jaar bezig zijn met het borduren van de paardendekens. Voor deze dekens wordt vooral zijde-, goud- en zilverdraad gebruikt en er worden complete familieportretten in verwerkt. Jaarlijks doen er ruim 50 paarden mee aan dit evenement. Tijdens de race moeten de paarden, vergezeld door 4 mannen die meerennen, gezamelijk de eindstreep halen. Het hele traject duurt uiteindelijk maar maximaal 10 seconden.

 

 

 

 

Caravaca

Ons allereerste bezoek.

Dit jaar maken wij voor het eerst dit spektakel mee. We hebben ons goed ingelezen en heel wat waarschuwingen voorbij zien komen. Draag dichte schoenen, vanwege de enorme drukte. Wees je bewust van het feit dat de hele dag alle paarden al in de stad aanwezig zijn en er een kans bestaat dat er één op hol slaat. Ga zeker tijdens de race niet in het loopveld van de paarden naar het kasteel staan, enz., enz. Mijn grootste angst, dat de paarden niet goed behandeld zullen worden, lijkt in ieder geval ongegrond. Dit baseer ik op het feit dat vrienden (en enorme paardenliefhebbers) naar dit fiesta geweest zijn en er enorm van hebben genoten.

 

 

 

 

CaravacaAls wij in Caravaca aankomen vallen we meteen met de neus in de boter. Als eerste zien we de plek waar alle deelnemende paarden gepresenteerd worden. Een prachtig en indrukwekkend gezicht. Na enige tijd lopen we verder de stad in naar boven en zien tot onze verbazing dat er al races gaande zijn. Er wordt ons uitgelegd dat de paarden voor de officiële race al twee keer een sprintje trekken. Om ze op te warmen, maar ook om ze te laten wennen aan de enorme mensenmassa en al het lawaai. Aan het eind van dit traject verdwijnen de paarden achter een enorm gordijn, waar ze even tot rust kunnen komen.

 

 

 

 

CaravacaEen stukje verder wordt ons steeds meer duidelijk. Want ieder paard wordt vergezeld door een groep van soms ruim honderd volgers en een eigen orkest. De volgers zijn allemaal in het wit gekleed en dragen rode sjalen en sjerpen. Op de plek waar we nu staan komen die groepen samen. Ieder paard gaat na het rustmoment weer de stad in, de volgers volgen als eerste en het orkest sluit de rij. Paarden die te nerveus zijn worden uit de route gehaald en worden op een apart gereserveerd plein tot rust gebracht.

 

 

 

 

 

CaravacaRond 12.00 uur is er een parade. Langs de route zijn enorme tribunes voor het publiek gebouwd. De parade bestaat uit de deelnemende paarden en groepen van de Moren en Christenen. De grote optocht van los Moros y Christianos staat pas voor vrijdagavond gepland, maar er zijn dus nu al mensen in de stad. Wij bekijken de parade op het grote plein van het gemeentehuis, waar ook een groot scherm staat waarop je de komende race kunt bekijken.

 

 

 

 

 

CaravacaDe race van Los Caballos del Vino hebben we niet van dichtbij kunnen bekijken. In eerste instantie hebben we dit spektakel vanaf het scherm gevolgd. Als we toch dichterbij het kasteel proberen te komen, blijken we maar weinig te kunnen zien. Maar nu weten we wel dat we volgend jaar op de berghelling kunnen zitten. Op een veilige plek, met een veel beter zicht op het hele gebeuren. Al met al sluiten wij deze dag af met een heel voldaan gevoel en heel veel opgedane indrukken.

 

 

 

 

 

Caravaca Caravaca Caravaca Caravaca