Flamenca

Een bruisend Fiesta Flamenca in Bullas.

FlamencaOnze eerste Fiesta Flamenca.

Eigenlijk ontdekken we per stom toeval dat de Fiesta Flamenca op de agenda van het gemeentehuis vermeld staat. Gelukkig maar, want wij zijn gek of dit soort feesten. Bovendien hebben we ook nooit eerder echte Flamencogroepen gezien. Met échte bedoel ik eigenlijk; niet puur op toeristen gericht, omdat dit naar ons gevoel toch anders is.

 

 

 

 

 

Flamenca

Prachtige dames in Flamenca jurken.

In de agenda staat dat het om 10.30 uur begint, op het grote plein bij het gemeentehuis. Maar als we er keurig op tijd aankomen, zien we alleen een paard met een kar en een begeleider. Als we navraag doen blijkt op dit moment een speciale mis in de kerk te beginnen en wordt het hele gezelschap om 12.00 uur verwacht. Geeft niks, gaan we lekker even een terrasje pakken op een dichtbij gelegen ander plein, in het zonnetje. Ondertussen zien we wel meer en meer mensen verschijnen in Flamencokleding. Vrouwen in prachtige jurken, met bloemen in het (meestal opgestoken) haar en mannen met hoge broeken met sjerpen.

 

 

 

 

Flamenca

Baila Flamenca.

Als we ruim voor 12.00 uur weer op het plein zijn, stroomt het langzaam vol met de plaatselijke bevolking, waarvan ook veel vrouwen in Flamencojurken. Het ziet er allemaal zo prachtig en kleurrijk uit. Ik wil ook zo´n jurk en ik wil ook leren Flamenco dansen. Uit gesprekken met de mensen blijkt dat ik in beide gevallen in Caravaca de la Cruz moet zijn. Hier is een speciale winkel en hier worden ook deze danslessen gegeven. Mooi om te weten, hier kan ik iets mee. Ook blijkt er een grote groep mensen te zijn die speciaal voor deze fiestas de hele provincie Murcia rondreist.

 

 

 

 

Flamenca

De parade.

Dan is de mis afgelopen en stroomt het plein echt vol. De muziek wordt gestart en er komt een grote groep dansers samen voor een demonstratie. Prachtig! Je ziet ook dat de bevolking zich hiertussen mengt en meedanst. De saamhorigheid en trots straalt van iedereen af. Na de demonstratie verschijnen auto´s van de Policia Local om de parade te begeleiden. Het wordt een grote kleurrijke sliert vrolijke mensen, inclusief ruiters te paard en de paard en wagen. We sluiten af met een lunch op het plein in het zonnetje en gaan met een smile van oor tot oor weer naar huis.