Moren

Feesten van de Moren en Christenen.

MorenDe mooiste fiestas die wij tot nu toe gezien hebben, zijn de feesten van de Moren en Christenen (fiestas de los Moros y Cristianos). Deze worden vrijwel het hele jaar door in het hele land gehouden. Ik vergeet nooit de eerste keer dat ik ze zag. Hoe ik onder de indruk was van de pracht en praal, de trots die zowel de deelnemers als het publiek uitstraalden en vooral de geweldige muziek. De dreunende slagen op de enorme trommels van de korpsen die de groepen begeleiden. Maar je ziet ook kamelen, paarden, enorme buffels, prachtige praalwagens en dansgroepen. Het is een groot kleurrijk spektakel waar je niet op uitgekeken raakt. Vanaf dit eerste bezoek ben ik verslaafd en wil ik eigenlijk geen optocht meer missen. En nog steeds raakt het me als ik het allemaal weer zie en vooral als ik die muziek weer hoor.

 

 

MorenDe geschiedenis van de Moren en Christenen.

Deze feesten worden gehouden ter herinnering aan de Spaanse bezetting door de Moren. Hoewel ze per plaats verschillen, duren ze over het algemeen 4 dagen en wordt iedere dag een ander thema belicht. De intocht van de Moren, de gevechten, de overwinning van de Christenen en als afsluiting een groot defilee van de Moren en Christenen samen. Spanjaarden zijn heel traditioneel en trots op hun land en zijn geschiedenis. Gelukkig zie je dit ook terug bij de jongere generaties.

 

 

 

MorenDeelnemende groepen.

Vrijwel iedere stad heeft een eigen groep mensen die aan deze fiestas deelnemen, met ook nog een muziekkorps om deze groep muzikaal te begeleiden. Per persoon betalen ze al snel € 1.000,- per jaar om mee te mogen doen en als je kijkt naar de prachtige kostuums, pruiken, schoenen en sieraden, dan begrijp je dit volledig. Jaren geleden waren de groepen nog opgesplitst in mannen en vrouwen, maar sinds de crisis is het aantal deelnemers afgenomen en zie je vaker gemengde groepen. Het hele jaar door reizen de groepen rond om deel te kunnen nemen in de steden waar het Moren en Christenen feest gehouden wordt.

 

 

 

MorenDe gevechten bij de Moren en Christenen.

Het grote defilee is eigenlijk de grootste publiekstrekker en ook wij hebben deze het vaakst bezocht. Maar in Almoradi hebben wij ons een keer in de dag vergist en belanden we per ongeluk op de avond van de gevechten. Op het plein was een heel groot kasteel gebouwd dat door de Moren bestormd werd door mannen met geweren, waar oorverdovende knallen uitkwamen. Toch was dit nog niets, bleek al snel. Want in het heetst van de strijd werden de ladingen buskruit verdubbeld en ontstond er een spektakel waarbij horen en zien je verging. We hebben met onze vingers in de oren gezeten en nog was het bijna niet te harden. De volgende keer nemen we echt oordopjes mee, maar het was in één woord GEWELDIG!!! Zo’n ‘fout’ willen we beslist nog wel eens vaker maken.

 

 

In de eerste week van mei 2018 worden de fiestas de los Moros y Cristianos gecombineerd met Los Caballos del Vinos, dus dat wordt voor ons dubbel feest. Morgen volgt een blog waarin ik dit laatste feest beschrijf.

 

Moren Moren Moren Moren Moren Moren

4 reacties op “Feesten van de Moren en Christenen.

Reacties zijn gesloten.