Ergens geen zin in hebben, is de beste reden om het ook niet te doen.

Dit is de enige huisregel die we hebben, maar deze wordt hier wel heel strikt nageleefd. Sterker nog, na de opmerking ‘omdat ik er geen zin in heb’ is de discussie meteen gesloten, want dan houdt alles op. Aart en ik houden van vrijheid, vrijheid in het bepalen wat we wel of niet willen. Vrijheid om zelf te bepalen wat we wanneer willen doen. Misschien klinkt dit raar, maar ik zal het uitleggen.

 

 

 

 

 

Heb jij wel eens boodschappen gedaan terwijl je er absoluut geen zin in had? Dan kom je maar met de helft thuis van hetgeen je nodig hebt. Of juist met dingen die je helemaal niet nodig hebt. Heb je wel eens gekookt terwijl je er geen zin in had? Waarschijnlijk smaakt het dan ook nergens naar. Maar het kan nog ingewikkelder. Je begint vol enthousiasme ergens aan, maar halverwege wil het ineens niet meer. Dat had ik vroeger regelmatig met het huis schoonmaken. Was ik halverwege en had ik ineens geen zin meer. Dan was er vaak een vriendin die zei: ‘Maar dat kun je toch niet zo laten liggen’, waarop ik steevast reageerde: ‘Dan moet jij eens opletten’. Dat kan namelijk best en dat doe ik dan ook. Aart begrijpt dit helemaal.

Dit sterke gevoel is jaren geleden begonnen, in een periode waar ik heel slecht tegen ‘moeten’ kon. Dus ook een periode waarin ik heel bewust over ‘moeten’ na ging denken. Natuurlijk moet je heel veel in een tijd waarin je een baan of kinderen hebt, maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over de dingen die je jezelf oplegt. Die, als je er bewust over nadenkt, helemaal nergens op slaan. Zo ga je bijvoorbeeld naar bed met de gedachte dat je de volgende dag dit of dat wilt gaan doen. Waarschijnlijk koppel je daar zelfs meteen een tijdstip aan. Gaan de volgende dag dingen iets anders dan anders, dan raak je in de stress, omdat jij een andere planning in je hoofd hebt. Dit, terwijl je met niemand anders een afspraak hebt dan met jezelf. Niet meer doen dus.

De ene dag heb je zin in dit en de andere dag in dat. Alles hangt af van je bui van het moment. Een treffend voorbeeld hier in huis zijn de zomeravonden, waarop én de planten water moeten hebben én één van beiden moet koken. De ene dag vind ik het vreselijk leuk om te koken en de andere dag absoluut niet en wil ik veel liever planten water geven. Gelukkig valt dit meestal goed samen met de bui van Aart. Maar heb je beiden geen zin om te koken, dan haal je toch gewoon kebab of een pizza. Hoe moeilijk kan het zijn?

Natuurlijk zijn er hier ook dingen die moeten gebeuren en die gebeuren dan heus wel. Die doe je op de momenten dat je er iets minder ‘geen zin in hebt’. Het belangrijkste is dat wij elkaar geen dingen opleggen en van elkaar accepteren dat je voor bepaalde klussen gewoon in de stemming moet zijn. Er zijn zelfs dagen dat ik met heel veel plezier – en met keiharde, vrolijke muziek aan – het huis loop te soppen en het zelfs afmaak. Wij nemen de vrijheid om de dingen te doen die we zelf willen doen, wanneer we ze willen doen. Maar wat blijft is; Ergens geen zin in hebben, is de beste reden om het ook niet te doen.

1 reactie op “Ergens geen zin in hebben, is de beste reden om het ook niet te doen.

Reacties zijn gesloten.