Openhaard hout

Je eigen openhaard hout zagen in het bos is toegestaan.

Openhaard houtAart gaat de laatste tijd regelmatig met zijn kettingzaag de bebosde bergen in om openhaard hout te halen. We gingen er al vanuit dat dit geen probleem zou zijn en vandaag is dat bevestigd. Vanochtend is hij namelijk aangesproken door 2 agenten van de Guardia Civil Forestales, die hem betrapten bij zijn werkzaamheden. Met hun heeft hij een heel uitvoerig en fijn gesprek gehad.

 

 

 

 

 

Openhaard houtJa, zelf openhaard hout zagen mag.

Natuurlijk vraagt Aart meteen of het wel is toegestaan en hij krijgt als antwoord dat het geen probleem is, zolang het beperkt blijft tot een aantal personen en niet heel Murcia het doet. Bovendien hebben ze meteen gezien dat hij alleen dode bomen neemt. Als ze hem vertellen dat hij ook de omgewaaide, maar nog wel levende bomen mag zagen, antwoord Aart dat dit weinig nut heeft omdat ze dan nog een jaar in onze tuin moeten liggen om te drogen. De agenten wijzen hem zelfs nog een plek aan waar nog veel meer bomen liggen die gezaagd en meegenomen kunnen worden. Wel waarschuwen de mannen Aart  om niet ’s avonds het bos in te gaan, met het oog op de jagers die hier in deze periode actief zijn. Dit doet hij sowieso nooit en hij gaat ook niet in het weekend, omdat er dan ook wandelaars, mountainbikers en/of crossmotoren zijn. Ondanks dat we eigenlijk wel wisten dat dit niet tot problemen zou leiden, is het toch fijn dat het nu bevestigd is.

 

 

Openhaard houtNu ik jullie toch spreek.

Nu Aart ze toch spreekt, stelt hij ze meteen de vragen die we al langer willen stellen. Nee, er zijn hier geen boswachters met wie we eens mee kunnen lopen om wild te spotten. Deze 2 mannen zijn de enigen die dit gebied controleren en bewaken. Hun werkgebied strekt van Bullas tot ver na Caravaca en inmiddels hebben we een klein beetje een idee hoe enorm uitgestrekt dit is. Volgens de agenten zelf is het hierdoor eigenlijk ook onmogelijk om dit hele gebied goed te controleren. Daarom is het voor hun ook zinloos om lopend te patrouilleren en gebeurt alles vanuit de auto. Maar ze hebben vanochtend al wel wilde zwijnen en vossen gezien.

 

 

 

Openhaard houtWij weten al waar jullie wonen.

Verder zijn ze ook niet in het bezit van kaarten of zelfs maar van een GPS. De brandweer heeft dit allemaal wel, maar voor hun werk is er op dit moment niet meer budget beschikbaar. Ook vindt er nu eigenlijk te weinig onderhoud aan de bossen plaats. Blijft er teveel dood hout liggen, wat een extra risico vormt bij bosbranden. De mannen weten wel precies waar wij wonen en kennen ons huis (weer een teken dat de politie hier echt alles weet). En ze vinden onze Suzuki’s super om in deze omgeving rond te rijden. We zullen ze ongetwijfeld nog regelmatig tegenkomen tijdens onze ritten en dan is het een groot voordeel dat we elkaar nu ook kennen.

3 reacties op “Je eigen openhaard hout zagen in het bos is toegestaan.

  1. het blijkt wederom dat Aart en zijn ketting zaag ook garant staan voor de leuke contacten

  2. hahahaha nee hoor ik bedoel het positief in een grijs verleden had Aart een hele andere verstandhouding met oom agent

Reacties zijn gesloten.