Abrikozenoogst

De abrikozenoogst is in volle gang.

Er komen al een paar dagen auto´s met aanhangers voorbij, vol met kratten met oranje fruit. Vorige jaar hebben we door de drukte diverse oogsten niet gevolgd en dat gaat ons dit jaar niet nog eens gebeuren. Dus tijd om in de auto te stappen om te kijken wat er in onze omgeving gaande is. Het duurt niet lang voordat we de eerste fruittuin zien, waar diverse auto´s geparkeerd staan en kratten in lange rijen zijn opgesteld. We rijden nog een stukje door in een gebied dat we sowieso al waanzinnig mooi vinden. Dan zien we een kleine groep Spanjaarden die ook fruit aan het oogsten zijn. We parkeren de auto langs de weg en lopen naar de mannen toe.

 

 

We worden begroet met uitgestoken hand en ik (Anke) met kusjes op beide wangen. Alsof ze ons al heel lang kennen, wat beslist niet het geval is. Als we uitleggen wie we zijn en dat we een blog over hun werk op onze website willen zetten, reageren ze heel positief. De vruchten die ze plukken blijken abrikozen te zijn. Deze worden dit jaar geoogst door een groot vangnet rond de boom te leggen en voorzichtig met stokken op de takken te slaan. Hierdoor vallen de abrikozen uit de boom en kunnen ze door het net samen te vouwen gemakkelijk in de kratten worden gedaan. Andere jaren worden ze met de hand geplukt, maar omdat ze dit jaar maar heel weinig aan de abrikozen kunnen verdienen, wordt het nu op deze manier gedaan. De abrikozen worden deels op de markten aangeboden en voor de rest gaan ze naar de fabriek. € 0,20 per kilo abrikozen, dat zijn toch geen bedragen meer. Zeker niet als je weet hoeveel tijd ze het hele jaar door op het land doorbrengen.

 

 

De mannen vertellen dat ze op dit terrein klaar zijn en doorgaan naar het volgende. Ze nodigen ons uit om met ze mee te gaan en natuurlijk doen we dat. Bij het volgende veld is het een heel kleurrijk gebeuren, met nog volop bomen die vruchten dragen. Een prachtige locatie die zich uitstekend leent voor meer foto´s en video´s. Terwijl ik hier mee bezig ben, blijft Aart in gesprek met een drietal mannen. Ze vertellen hem allerlei wetenswaardigheden over deze omgeving. En dan gaan ze kruiden voor ons plukken, waarvan ze vertellen dat we er thee van moeten zetten. Omdat we daar heel sterk van zullen worden. Het wordt misschien eentonig om te melden, maar ook hier sluiten we weer af met de gedachte; wat een lieve mensen!

 

2 reacties op “De abrikozenoogst is in volle gang.

  1. Hmm lekker ,en inderdaad is weinig geld voor zo veel week ,is hier ook met de olijven en amandels.
    In welke buurt is dit ?

    1. Het was op de weg naast de weg die naar de Salto loopt. Dus vanaf Bullas niet linksaf, maar rechtdoor. Ook een waanzinnig mooi gebied.

Reacties zijn gesloten.