Salto del Usero

Een dag waarop alles misgaat en juist daardoor geweldig wordt.

Gisteravond bedacht ik ineens, na ‘Aart en zijn nieuwe kettingzaag’  dat we nog eens zo’n dag meegemaakt hebben. Dit was op Aart’s verjaardag, op 14 augustus jl. Dat deze dag al heel erg leuk begon kun je lezen in het blog Salto del Usero, Bullas

 

Maar we kunnen niet lang op de Salto blijven, omdat onze auto gekeurd moet worden. Hiervoor moeten we voor het eerst naar het ITV-keuringsstation in Caravaca, maar eerst gaan we nog even tanken. Het tankstation ligt bij een grote rotonde bij een oprit van de snelweg die we ook nog niet kennen. Zo’n heel ingewikkelde, met heel veel wegen. Dus na het tanken is het heel goed opletten, we pakken een oprit, komen op de snelweg en rijden – jawel – richting Murcia. Precies de tegengestelde richting dan waar we naartoe moeten. En natuurlijk duurt het dan eeuwen voor er weer een afrit komt, zodat je kunt keren. En natuurlijk pak je dan net een afrit die zorgt dat je in ‘the middle of nowhere’ beland, waardoor je nog lang moet zoeken naar weer een oprit in de goede richting van de snelweg. Maar het lukt. Ruim een uur later zitten we weer op de hoogte van Bullas en gaan we in de herkansing.

 

 

Op pad met de SuuzAart heeft het adres van de ITV in zijn navigatie gezet, dus dat kan niet missen, zou je zeggen. Nu houden we altijd een slag (of 2) om de arm, omdat de software van deze navigatie ietsje verouderd is (een jaartje of 10). Maar de ITV zit al jaren op dit adres, dus dat moet geen probleem zijn. Nou, dat is het dus wel. Uiteindelijk rijden we door een hele luxe wijk in Caravaca en als we niet op tijd gekeerd waren, waren we terecht gekomen op het terrein van een enorme villa, waar meteen de weg ook eindigde. Aart kijkt nog eens goed op de navigatie en ziet dat deze nog op ‘snelwegen vermijden’ staat.

 

 

 

 

Na het draaien rijden we op een soort landweggetje en zien in de verte 2 hele oude Spanjaarden lopen. We besluiten om die mannen maar eens te vragen waar we dan wel moeten zijn. Maar terwijl wij aan komen rijden, draaien die mannen zich al om en beduiden ons om even te stoppen. Wat een toeval, want zij vragen ons of ze mee mogen rijden naar Caravaca en natuurlijk mag dat. Er worden wat plastic tasjes met tomaten en andere groenten in de kofferbak geladen en ik bied de oudste aan om op de passagiersstoel naast Aart plaats te nemen. De iets minder oude vertel ik dat hij er nog heel flexibel uitziet en ik nodig hem naast mij uit op de achterbank. Hiervoor kan hij het best op het achterwiel stappen en vandaar op het achterbankje. Dat doet hij met een brede lach en een grote zwier. Het blijken 2 hele lieve kerels te zijn, wiens bekkies geen moment stilstaan. Er wordt ons onder andere ook uitvoerig verteld waar de ITV is en na een tijdje zetten we hun af in het centrum en nemen ze afscheid met een paar klapzoenen op mijn wangen en stevige schouderkloppen voor Aart. Wat een ontzettend leuke ervaring is dit toch weer. De mannen hebben blijkbaar een volkstuintje in de buurt waar wij ze oppikten en gokken gewoon iedere keer weer op een lift naar huis.

 

Uiteindelijk bereiken we toch de ITV. De auto wordt gekeurd, maar er blijkt nog een klein akkefietje niet goed te zijn. De enorm aardige keurmeester vertelt dat we 7 dagen de tijd hebben om dit te herstellen. Dat we bij terugkomst niet opnieuw in de wachtrij hoeven, maar de auto gewoon op de parkeerplaats kunnen zetten en hem mogen roepen. Hij zegt ook dat onze achteruitrijlamp (lees; schijnwerper) niet is toegestaan. Aart weet dit natuurlijk, maar is hem stomweg vergeten eraf te halen. Maar ‘als je hem eraf haalt en de bekabeling even daar wegstopt, zodat ik hem niet zie, dan kun je hem thuis meteen weer aansluiten’. Topmensen, die Spanjaarden.