Beeldhouwen in marmer, is dat niet moeilijk?

We merken regelmatig dat mensen niet goed weten hoe ze dit werk in moeten schatten. Natuurlijk, het ziet er heel indrukwekkend uit. Een hoop lawaai van de machines, de stofwolken waaien om je oren, voeg daar het getik van de hamers en beitels aan toe en het plaatje is compleet. Maar nee hoor, beeldhouwen is niet moeilijk. We kunnen ons voorstellen dat mensen, die niet gewend zijn om met machines te werken, moeten wennen aan het gebruik van de slijptol. Maar wij hebben bewust gekozen voor een kleiner formaat met minder gewicht. Zelfs de meest stoere mannen zijn hier blij mee, omdat ook voor hun na een paar uur werken, het allemaal toch zwaar wordt. Bovendien werken we alleen met slijptollen met beschermkappen, zodat al je ledematen beschermd zijn. Het enige dat moeilijk is aan beeldhouwen is het kijken, kijken, kijken. Omdat het werken aan de ene kant, altijd gevolgen heeft voor de aansluitende kanten.

 

 

Maar wat als ik een fout maak?

 

Dat is bijna niet mogelijk. Het maken van een beeld doe je heel geleidelijk. In eerste instantie hak je alle overtollige steen weg. In dit stadium kun je nog geen fouten maken, omdat iedere ´fout´ nog heel makkelijk te herstellen is. Naarmate je verder werkt, werk je ook steeds verfijnder, waardoor eventuele ´foutjes´ minder effect hebben en ook weer bijgewerkt kunnen worden. Wat wel kan, is dat de steen anders reageert dan je hoopt. Marmer kán breuklijnen hebben, waardoor er onverwacht een stukje afbreekt. Ook dan is het meestal wel mogelijk om het ontwerp aan te passen om toch tot een mooi resultaat te komen. Alleen als het beeld in het eindstadium echt doorbreekt is er geen redding meer mogelijk. Natuurlijk letten wij bij het uitkiezen van de stenen heel goed op, maar 100% garantie kunnen we nooit geven. Wat natuurlijk niet betekent dat je ook dan geen hele leuke tijd hebt gehad, waarin je veel hebt geleerd.

 

Is beeldhouwen lichamelijk zwaar om te doen?

 

Dat valt heel erg mee. Tijdens een workshop werken we niet met heel grote keien, omdat je toch binnen een bepaald tijdbestek tot een eindresultaat wilt komen. Je werkt dus niet heel grof (zoals wij wel doen met onze tuinbeelden), slijpt niet heel diep en hakt geen grote stukken marmer weg. Bovendien werk je afwisselend door eerst te slijpen en daarna te hakken, waardoor er weinig kans is op overbelasting. Onze workshops duren maximaal 4 uur en dat is ook echt genoeg. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt.

 

 

Wat mag ik verwachten van een workshop?

 

De eerste stap is het kiezen van een steen. Wij hebben diverse soorten marmer in verschillende kleuren en formaten. Dan maak je in plastiline (een soort kunststof klei) de vorm van de ruwe steen helemaal na. Daarna haal je met kleigereedschap net zolang plastiline weg, tot je de gewenste vorm hebt. Deze werkwijze heeft 2 grote voordelen. Je hebt een model dat je als voorbeeld gebruikt tijdens het werken aan je marmeren beeld. Maar tegelijkertijd oefen je in de plastiline al de stappen die je ook gaat zetten in het marmer.

 

Hierna begint het daadwerkelijke beeldhouwen. We leren je hoe je de slijptol op een veilige manier gebruikt en hoe het weghakken in zijn werk gaat. Aart en ik zijn tijdens de workshop altijd samen op de werkplaats aanwezig, zodat we je kunnen helpen bij de volgende stap of fase. Na het grofweg in vorm brengen gaan we aan het werk met de verschillende diamantschuurschijven, om het beeld in de definitieve vorm te brengen. Daarna volgt het handmatig schuren, polijsten en het beeld in de was zetten.

 

 

Kortom, beeldhouwen is zó leuk.

 

Beeldhouwen is heel erg ontspannend, omdat je in die uren alleen maar daar mee bezig bent. Vaak is het heel moeilijk om te stoppen, omdat je nieuwsgierig bent naar het effect van de volgende stap. Hoe langer je aan een beeld werkt, hoe mooier het wordt. Tijdens het polijsten wordt het beeld steeds gladder en ontstaat er steeds meer kleur en, als je dit wilt, ook steeds meer glans. En wat is er nu leuker dan heerlijk buiten te werken, onder de Spaanse zon?