activiteiten

Beeldhouwen, hoe het is begonnen en nooit meer is gestopt.

Biggetje
Het biggetje

Waarom doe jij voortaan niet alleen nog dingen die je echt leuk vindt, zoals schilderen of beeldhouwen of zo?! Deze ene zin heeft ons leven volledig op zijn kop gezet. Aart zei het aan het begin van onze relatie toen hij zag dat ik op zoek was naar online werkzaamheden. De volgende dag heb ik een zandsteen van het terrein gepakt en ben aan het biggetje begonnen en daarna ben ik nooit meer gestopt met beeldhouwen. Sterker nog, ons hele leven is sindsdien verandert, maar vooral veel leuker geworden.

 

 

 

Nu was zandsteen niet zo’n beste keuze. Niet alleen omdat het inademen van het stof ronduit gevaarlijk is, maar ook omdat het geen duurzame steen is. Daarom ben ik daarna overgestapt op marmer. Marmer is in Spanje volop te vinden, de marmergroeve’s liggen hier bij wijze van spreken in je achtertuin, maar beeldhouwers en beeldhouwmaterialen zijn tot onze grote verbazing een heel ander verhaal. Materialen en gereedschappen zijn hier amper te vinden en ik ben ook maanden op zoek geweest naar een beeldhouwer waar ik lessen zou kunnen volgen.

 

Jan Keijsers

Beeldhouwen bij Jan Keijsers.

Uiteindelijk kwam ik via via in contact met Jan Keijsers, die destijds nog in Hondon de las Nieves woonde. Bij hem heb ik een aantal beeldhouwlessen gevolgd. Toen ik hier na een tijdje door omstandigheden mee moest stoppen, zat ik echt met mijn handen in het haar. Ik wilde namelijk dolgraag leren en groeien in het beeldhouwen en had helemaal geen zin om opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Avonden heb ik achter de computer gezeten en YouTube filmpjes bekeken om inspiratie op te doen.

 

 

 

 

Paco, Jan-Carel en ik.

Beeldhouwen bij Jan-Carel Koster.

Tot ik een video van Jan-Carel Koster zag en een aantal nachten amper heb geslapen, omdat ik zo onder de indruk was van zijn werk. Via Facebook kwamen we in contact en Jan-Carel schreef dat hij ook een avond in de week les gaf. Maar ja, dat is toch wel een eindje fietsen vanuit Spanje. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hem een mail gestuurd met de vraag of ik een weekje over mocht komen om met hem te werken en tot mijn grote verbazing en vreugde zei hij ‘ja’. Dus zo gezegd, zo gedaan. Het werd een geweldige week, waarin ik ontzettend veel geleerd heb. Mijn reactie van destijds kun je nog lezen op zijn website http://jancarelkoster.nl/anke-vervelde-aan-het-woord-over-haar-passie-beeldhouwen. Na dit bezoek heeft Jan-Carel een werkplaats in Spanje geregeld en zijn hij en zijn vrouw Idaline regelmatig hier.

 

 

Beeldhouwen met Paco Manzanera.

In Catral kwamen we in contact met Paco Manzanera. Een ontzettend lieve en bescheiden Spaanse beeldhouwer, die klassiek geschoold is in de Carrara marmergroeves in Italië. Paco is vooral gespecialiseerd in het meer verfijnde werk, zoals religieuze beelden en portretten. Paco heeft regelmatig bij ons gewerkt, omdat hij in zijn eigen kleine atelier in het centrum van Catral geen mogelijkheid heeft om met steen te werken. Ook van hem hebben we heel veel geleerd.

 

Anke y Aart beeldhouwen

En uiteindelijk beeldhouwen met mijn eigen Aart.

De eerste jaren dat ik beeldhouwde was Aart nog fulltime aan het werk als electriciën, maar wel intensief betrokken bij alles wat ik deed en leerde. Sinds hij gestopt is met werken, is hij ook met beeldhouwen begonnen. Het is zo leuk om dit samen te doen, samen ontwerpen te bedenken en deze uit te werken. Samen te zoeken naar de beste werkwijze’s en elkaar te adviseren. Het werkt enorm motiverend en stimulerend en zo kom je samen tot de mooiste resultaten.

2 reacties op “Beeldhouwen, hoe het is begonnen en nooit meer is gestopt.

  1. Wat een prachtig geschreven artikel. Ik wilde dat ik de moed had om alleen nog te doen waar mijn hart ligt. Ben wel dingen op papier aan het zetten voor mezelf (ook het financiële plaatje) en denk erover om teken lessen te gaan geven. Zag het even niet meer zitten, maar voel me weer geïnspireerd door dit artikel! Dank jullie wel voor het delen

    1. Nou meid, ik kan je alleen maar adviseren om alles op alles te zetten om dit te bereiken, omdat je dan het gevoel hebt dat je nooit meer echt hoeft te werken. Bovendien heb jij alles in huis om het ook te kunnen. Je tekent en schildert geweldig en je weet niet half hoe leuk het is om daar ook anderen mee te inspireren. Bouw het langzaam op en schroom niet om anderen advies te vragen. Mensen voelen zich vaak gevleid als ze jou kunnen helpen. Go for it, girl, you can dot it!

Reacties zijn gesloten.