Beeld Renato

Beeld Renato.

Bij het ontwerpen van onze beelden zoeken we altijd naar vormen en dan het liefst vormen die we nog nooit gemaakt hebben. Gewoon voor de uitdaging, om te kijken of wij in staat zijn om zo´n vorm te maken. Natuurlijk worden we hierbij ook wel eens geïnspireerd door werk van andere kunstenaars. Als wij een mooie vorm gevonden hebben, verwerken we die vorm vervolgens in een eigen ontwerp.

 

Het beeld van Renato Brunello.

Tot ik op Facebook dit beeld van de Italiaanse beeldhouwer Renato Brunello zie. Het raakt me onmiddellijk enorm. Wat een prachtig ontwerp. Kan ik daar wat mee? Maar hoelang ik er ook over nadenk, ik kan niets bedenken wat ik kan veranderen om tot een eigen ontwerp te komen dat minstens net zo mooi is als het origineel. Alles aan het ontwerp van Renato klopt. En dan heb ik een enorm probleem, want wij kopiëren nooit en dat willen we ook niet. Maar mijn vingers jeuken inmiddels en de onrust groeit. Want ik wil dit beeld gewoon maken! Wat kan ik doen?

 

Beeld Renato

 

 

Toestemming vragen.

Wij volgen Renato al een aantal jaren, omdat hij een grote inspiratie voor ons is. Ook reageert hij vaak heel sympathiek op onze beelden of onze reacties op zijn beelden. Dus besluit ik de stoute schoenen aan te trekken en contact met hem op te nemen. Ik vertel hem ons dilemma en vraag hem toestemming om het beeld te mogen kopiëren, onder voorwaarde dat wij eerlijk vertellen dat het zijn ontwerp is. Hij reageert al snel en schrijft dat hij vertrouwen heeft in onze oprechtheid en dat hij toestemming geeft om een kopie te maken, onder de door ons genoemde voorwaarden.

 

Beeld Renato

 

 

Conclusie.

Jammer genoeg hebben we het beeld niet kunnen maken in het formaat dat we gewend zijn, maar we hebben er met enorm veel plezier aan gewerkt. Het is ook geworden zoals wij het voor ogen hadden en we zijn heel blij met het resultaat. We hebben voor onszelf bewezen dat we ook deze vorm kunnen maken, al haalt hij het natuurlijk niet bij het origineel. Maar ja, Renato Brunello is ook niet voor niets een groot voorbeeld voor ons. Toch was er ook een ander gevoel, een gevoel dat moeilijk uit te leggen is. Ik ervaar bij het beeldhouwen altijd een enorme liefde voor het beeld, zolang ik ermee aan het werk ben. Dit gevoel had ik nu voor het eerst niet. Toen ik dit aan Aart vertelde, zei hij letterlijk: ´Dat komt omdat het geen eigen ontwerp was´. Aart heeft gelijk, dus dit doen we toch niet nog eens. Maar natuurlijk zijn we wel heel blij met ons beeld Renato.

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Beeld Renato.

    1. Wim, tot nu toe hebben we alleen eigen ontwerpen gemaakt en door beeld Renato hebben we vooral geleerd dat we dit moeten blijven doen. Op dit moment ronden we een opdracht af dat deze zomer pas cadeau wordt gegeven. Daarom kunnen we dit beeld tot die tijd in ieder geval niet kunnen laten zien. Maar naar ons idee is het ons mooiste beeld zover. Meteen hierna gaan we weer een vrij beeld maken naar eigen ontwerp. Hier kunnen we tijdens het werk meer van laten zien. Blijf ons dus maar volgen.

Reacties zijn gesloten.