Caballos

2 mei 2018, Fiestas de Los Caballos del Vino in Caravaca de la Cruz.

CaballosDit feest is uniek in heel Spanje, omdat het alleen gerelateerd is aan de geschiedenis van Caravaca de la Cruz. Het is onderdeel van een feestweek dat ieder jaar plaatsvindt van 1 t/m 5 mei. Kanonschoten, groot vuurwerk, prachtig versierde paarden met een bijbehorende parade en een concours kun je op de verschillende dagen zien. En natuurlijk het prachtige Moren en Christenen feest. Maar de allergrootste publiekstrekker voor Caravace blijft Los Caballos del Vino. De race van de paarden naar het hoogste punt van de stad, naar het kasteel. Dit spektakel wordt ook ieder jaar op de nationale televisie uitgezonden.

 

 

 

CaballosDe geschiedenis van Los Caballos del Vino.

Tijdens de bezetting door de Moren heeft een deel van de bevolking zich verschanst in het kasteel. Als de Moren dit doorkrijgen, sluiten ze de watertoevoer af, waardoor de mensen dreigen te sterven door uitdroging. Dan komt er hulp vanuit de rest van de stad. Er worden paardendekens gedrenkt in wijn, deze dekens gooien ze over de paarden en de paarden worden naar boven gejaagd. De mensen in het kasteel wringen de dekens uit en blijven zo in leven.

 

 

 

CaballosDe sierkleden van de paarden.

Deze zijn een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Het gaat namelijk niet alleen om de snelste race, maar ook om het mooiste kleed. Ieder jaar worden er nieuwe gemaakt. Ze worden met de hand geborduurd met zijde-, goud- en zilverdraad. Er worden ook portretten in verwerkt van de personen van het broederschap. Zo’n kleed bestaat uit 14 delen en deze worden de rest van het jaar tentoongesteld in Casa Museo de Los Caballos del Vino in Caravaca.

 

 

Caballos

De paarden en hun volgers.

Er nemen minstens 60 paarden deel aan deze wedstrijd en tijdens de parade wordt ieder paard vergezeld door een klein groepje muzikanten en een hele groep volgers. Deze volgers zijn te herkennen aan een zwarte broek, witte blouse, rode halsdoek en een rode sjerp. De taak van de volgers is om de weg naar het kasteel vrij te maken tussen het duizendkoppige publiek, op het moment dat hun paard aan de race begint.

 

 

 

CaballosDe race van de paarden.

De races beginnen ’s middags om 14.00 uur en het traject loopt van beneden uit de stad naar het kasteel op de top. De paarden worden stuk voor stuk naar de startpositie gebracht. Ieder paard wordt vergezeld door 4 mannen en deze hele groep moet de eindstreep halen, anders worden ze gediskwalificeerd. Tijdens de race worden ze natuurlijk volop aangemoedigd door het publiek, dus het is een spektakel van jewelste. De snelste tijd op dit moment ligt net beneden de minuut. De prijsuitreiking is op de binnenplaats van het kasteel.

 

 

 

CaballosParkeren tijdens de fiestas.

Als er speciale busreizen worden georganiseerd, raden wij je aan om hier gebruik van te maken, want het parkeren is een probleem. Er worden parkeerplaatsen aangegeven, maar hou dan rekening met een forse wandeling, omdat in het centrum alle wegen zijn afgesloten.

 

 

 

CaballosEen bezoek aan Los Caballos del Vino is niet helemaal zonder risico.

Bedenk dat er minstens 60 paarden door de stad lopen, tussen duizenden bezoekers. Paarden die letterlijk staan te trappelen om aan de race te beginnen, maar ook kunnen schrikken en op hol slaan. Het grootste risicogebied is de plek waar de race zelf plaatsvindt, de route vanaf beneden naar het kasteel. Voor degenen die het op afstand toch goed willen zien, zijn er op 2 plaatsen in de stad grote TV-schermen geplaatst.

 

 

 

 

Wij gaan het dit jaar voor het eerst meemaken, maar volgens vrienden (en ook enorme paardenliefhebbers) is dit een geweldig spektakel dat je niet wilt missen. Wij kijken er enorm naar uit en nadat we er zijn geweest volgt er natuurlijk weer een blog met onze eigen ervaringen.